Viranomaismääräykset sisä- ja ulkoliikuntatoiminnalle

2.12.2020

TARTUNTATAUTILAIN 58 §:N MUKAINEN PÄÄTÖS ITÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTON TOIMIALUEELLE JA IISALMEN KAUPUNGIN SIVUN LIITE:

file://ahkmlifs002.ahk.root/kh7/A025203/Documents/Muut/Omat/IU/It%C3%A4-Suomen%20Aluehallintoviraston%20ohjeistus%201.12.2020.pdf

Alueellamme käyttöön suosituksia koronan hillitsemiseksi

2.12.2020 9.03

0

Pohjois-Savon alueella koronavirusepidemia on edelleen perustasolla. Joulun aikana riski leviämiselle kasvaa ja alueellemme suositellaan useita toimenpiteitä epidemian hillitsemiseksi.

Pohjois-Savon alueellinen COVID-19-työryhmä eli "koronanyrkki" kokoontui 30.11.2020 ja totesi, että koko alueella ollaan edelleen perustasolla, mutta tuleva joulun aika lisää matkustelua ja riski epidemian leviämiselle kasvaa. Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä suosittaa epidemian torjuntaan liittyvää ohjeistusta seuraavasti 1.12.2020 alkaen:

 

Kasvomaskisuositus kuntayhtymän alueella

  • Erityisesti joukkoliikenteessä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa turvaväleistä ei voida varmistua eikä lähikontakteja voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Ulkomailta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin tai jos heillä on sinä aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
  • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. 
  • Kaikessa asiakaspalvelutyössä

 

Yleisötilaisuuksien kieltäminen ja rajoittaminen sekä julkisten kokoontumisten rajoittaminen

Itä-Suomen AVI:n rajoittamispäätöksellä ajalla 2.12.2020-1.1.2021 kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset joihin osallistuu yli 50 henkilöä, kielletään.
Tämän rajoituksen lisäksi suositellaan, ettei myöskään yksityisitilaisuuksissa (perhejuhlat ja joulun vietto) järjestettäisi yli 50 hengen kokoontumisia ja pienissä tiloissa suositellaan välttämään yli 10 hengen kokoontumisia.

Julkisiin tiloihin ei oireisena

Julkisiin tiloihin ei saa mennä oireisena. Julkisissa ja myös yksityisissä tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontakteja. Erityisesti sisätiloissa järjestettävissä liikunta- ja kulttuuritilaisuuksissa on huolehdittava välimatkoista ja käytettävä tarvittaessa kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa pukuhuoneissa.

Ikääntyvien ja riskiryhmien välttäminen altistumiselle

Korostetaan edelleen kansallista suositusta siitä, että ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on suurempi riskiä saada vakava tauti.

Harrastustoiminta lähikontakteja välttäen

Harrastustoiminta tulee järjestää siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin. Lisäksi tulee huomioida, että tietyissä harrasteissa on erityisen korkea pisaratartunnan riski (esim. kuorolaulu) ja järjestää tila, ryhmän koko ja etäisyydet siten, että riski minimoidaan.

Matkustuksen välttäminen leviämis- tai kiihtymisalueille

Suositellaan välttämään vapaa-ajan matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleville alueille ja harkitsemaan vierailuja näiltä alueilta.

Etätyösuositus mahdollisimman laajasti ja pikkujoulut etänä

Suositellaan etätyöhön siirtymistä kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Pikkujoulujen vietossa suositellaan etänä järjestettäviä tilaisuuksia ja voimassa olevia kokoontumisrajoituksia. 

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, johtava lääkäri, Anssi Uutela